ERP voor de AGF branche - ERPsystemen.nl

ERP software voor de AGF sector

Branchespecifieke ERP software komt in toenemende mate in de plaats van universele ERP oplossingen. Ook voor de AGF branche zijn er gerichte ERP systemen. Beter dan de algemene ERP software, zijn deze in staat bedrijfsprocessen binnen de AGF sector te automatiseren vanuit één geïntegreerde oplossing. Lees hier wat ERP software voor de AGF sector bijzonder maakt.

ERP en AGF

In een markt met producten die aan bederf onderhevig zijn, staat het hele productie- en leveringsproces onder grote druk. Alle betrokkenen – exporteurs, importeurs en verpakkingsbedrijven – kennen die druk en doen er alles aan om tegen de laagst mogelijke kosten een zo groot mogelijke efficiency te halen. En de klanten te leveren waarom ze hebben gevraagd op het tijdstip waarop ze het willen hebben. Zie hier het spanningsveld van de AGF (Aardappelen, Groente Fruit) branche.

Wie helpt u verder?
ERP software voor de AGF sector wordt geleverd door:

Niet redactioneel

Alles draait om op het juiste moment, tegen de juiste prijs, de juiste producten bij de juiste klanten te leveren. Als ondernemer in de AGF branche staat u dagelijks voor keuzes die de toekomst van uw bedrijf bepalen: samenstelling, kwaliteit en prijs van uw assortiment, prijzen voor uw afnemers, uw inkoop (contracten), de inzet van medewerkers, op welke plaats en de hoeveelheid. Kortom, een complex samenspel van factoren die het succes van uw onderneming bepalen. Een ERP systeem voor de AGF branche kan u hierbij ondersteunen.

Inzicht

Het is cruciaal dat uw keuzes voldoen aan uw doelstellingen met betrekking tot omzet, de brutowinst, het aantal klanten, de gemiddelde klantenbesteding, de productiviteit van uw medewerkers en uiteindelijk de effectiviteit van uw hele onderneming. Schommelingen in vraag en aanbod (door elementaire zaken als te warm/koud weer), afwijkingen in productie (slechte/juist heel goede oogst) bepalen in hoge mate de (bruto)marges, de productie- of inkoopkosten etc. Daarop wilt u natuurlijk snel en adequaat kunnen bijsturen. Met ERP software voor AGF bedrijven is dat mogelijk.

Dat wilt u bovendien het liefst doen aan de hand van volledige en actuele informatie, afkomstig uit uw eigen onderneming, maar ook de mogelijkheid hebben om input vanuit de hele productieketen mee te laten wegen: wat is waar beschikbaar op welk moment aan mensen en middelen? Die informatie wilt u zowel dagelijks als wekelijks als op lange(re) termijn kunnen inzien en aan de hand daarvan uw bedrijfsprocessen kunnen bijsturen. U wilt prijzen kunnen bijstellen, kostprijzen berekenen, factureren, uw voorraad beheren, uw magazijn en leveringen optimaliseren. U wilt inzicht in het hele productie- en leveringsproces. U wilt, kortom, de beschikking over een moderne ICT oplossing die al deze inzichten biedt en dan het liefst voor afgestemd op uw eigen branche, de AGF branche. Een ERP systeem voor de AGF branche is zo een oplossing.

Mogelijkheden met een ERP pakket

Veel ondernemingen in de AGF branche hebben nog (te) weinig inzicht in de mogelijkheden van een dergelijke oplossing en blijven moeizaam in de weer met stand alone oplossingen of halve oplossingen. Integratie, snelheid en optimalisering van alle beschikbare voordelen zijn dan ver te zoeken.

Wat u kortom nodig hebt, is een ERP pakket waarmee u antwoord krijgt op vragen over de verkoop (snel zoeken en registreren), verkoopprijzen (berekenen en kosten doorbelasten), facturatie, claims en creditregistratie, inclusief terugkoppeling naar de inkopende partijen) etc. Dergelijke oplossingen zijn al voorhanden. Naast de standaard functionaliteit die elk ERP systeem biedt, zijn er oplossingen die kunnen worden ingericht met specifieke op de AGF branche afgestemde functionaliteit.

U wilt immers ook inzicht in de transportkosten om die (waar van toepassing) te kunnen doorbelasten? Maar dat niet alleen, u wilt daarnaast uit puur praktisch oogpunt weten hoe de meest efficiënte looplocaties zijn voor een optimale order picking. En ‘last but not least’ wilt u weten of uw klanten nog/wel kredietwaardig zijn, om niet voor onaangename verrassingen te komen. Aan de andere kant van de keten, de inkoopkant, gelden dezelfde zware eisen; u wilt op elk moment weten hoe de vlag erbij hangt. Wat heeft u van wie afgenomen, tegen welke prijzen en afspraken, wie is er nog meer bij betrokken (commissie), welke hoeveelheden zijn vast en welke variabel, wat zijn de transportkosten van de leverancier naar uw organisatie en ga zo maar door. Al deze factoren worden vastgelegd en zijn inzichtelijk in een ERP systeem voor de AGF branche. Tot op het kleinste detail kunt u zien in welk stadium het proces zich bevindt en wat de impact is van bepaalde handeling (of het uitblijven daarvan).

Software geeft totaaloverzicht

Voor het totaaloverzicht beschikt goed ingericht ERP software voor de AGF branche ook over de mogelijkheid om alle handelingen en administratie rondom het voorraadbeheer vast te leggen: van voorraadlocaties tot overbrengen van goederen; van opslag voor derden tot een koppeling van meerdere vestigingen. En tot slot heeft u alle gewenste financiële inzichten, als weerslag van al die bedrijfsprocessen, tot en met een eventuele koppeling naar systemen van andere partijen in de keten. Zodat u de gezamenlijke inzichten kunt delen en allemaal maximaal kunt profiteren van een ERP oplossing voor de AGF sector.

ERP informatie

Bent u actief in de AGF branche en zoekt u naar ERP software, dan komt u voor veel keuzes te staan. Adviseurs en leveranciers staan in de rij om u verder te helpen. Helaas is dat niet altijd met de onafhankelijkheid die u nodig heeft om tot de beste keuzes te komen. Om die reden publiceert het ICT informatiecentrum in boeken, whitepapers, checklists en de gratis ERP box de belangrijkste informatie over de selectie, implementatie en toepassing van ERP software. Voor u als organisatie in de AGF branche is deze informatie over ERP software gratis beschikbaar via deze website. Lees meer tips, adviezen en ervaringen in de ERP box.


Lees ook dit over ERP software
Alles over het ERP software project (ERP box)
Meest gemaakte fouten bij ERP selectie (whitepaper)
Waarom IT projecten mislukken (gratis e-boek)