ERP voor de voedingsindustrie - ERPsystemen.nl

ERP software voor de voedingsindustrie

  • ERP software voor de foodbranche en voedingsmiddelenindustrie
  • Maak kennis met oplossingen en leveranciers
  • Lees meer over selectie en implementatie: ERP kennisbank

Voor de foodsector verschijnen steeds vaker specifieke automatiseringsoplossingen. Ook ERP software kent varianten die speciaal voor de voedingsindustrie ontwikkeld zijn. De vraag is waarin deze systemen verschillen van algemene, universeel toepasbare ERP software. In dit artikel leest u over de bijzonderheden van ERP oplossingen voor de foodsector.

ERP en food

De wereld is één grote internationale marktplaats waarin, met betrekking tot de voedingsindustrie, Nederland een vooraanstaande rol speelt. Ons land staat hoog aangeschreven en de foodbranche kent derhalve goede vooruitzichten: is het niet hier in de lokale markt dan is het wel internationaal. De verwachting is echter dat steeds hogere kwaliteitseisen en kwaliteitsstandaarden marges onder druk zullen zetten. Kosten gaan omhoog om aan die standaarden en eisen te voldoen, terwijl de opbrengsten niet per se hoger worden. De kunst is dus om andere kosten te drukken en zo efficiënt mogelijk met grondstoffen, informatie, mensen en middelen om te gaan. Een ERP pakket biedt daarvoor de oplossing.

Wie helpt u verder?
Deze ERP leveranciers zijn gespecialiseerd in de voedingsindustrie:

Niet redactioneel

Winstgevende bedrijfsvoering

Voor een efficiënte, effectieve en winstgevende bedrijfsvoering investeren bedrijven in de foodsector in ICT oplossingen. Met het automatiseren van productieprocessen is veel winst te behalen. Bij de opslag en distributie van levensmiddelen ook. Warehouse management kan daardoor niet meer zonder WMS software, distributie niet meer zonder transport management oplossingen. Bij alle andere processen, zoals financiële administratie, CRM, inkoop, verkoop, orderverwerking, productieplanning of HRM kan ERP software een belangrijke rol spelen, als middelpunt van alle processen waarin alle bedrijfsinformatie samenkomt.

 
 
ERP software voor de voedingsindustrie
 
 

Certificeringen

Zeker in de voedingsindustrie zijn certificeringen onderscheidend. Maar de praktijk is dat veel leveranciers die certificeringen op individueel niveau halen, zonder na te denken over hoe het zou zijn als je binnen een bepaalde (gesloten) productie- en leveringsketen zou samenwerken. Als daar partijen tussen zitten zonder die certificering kan het hele proces worden ondermijnd. Samenwerking in de supply chain scheelt kosten, geeft meer inzicht en vermindert risico’s. Het beheren en optimaliseren van aankopen, voorraden, distributienetwerken en logistiek zijn allemaal essentiële kenmerken van een extreem concurrerende industrie. Kunt u dat met uw ketenpartners met elkaar en op elkaar afstemmen bent u spekkoper. Dan bent u als totale supply chain onderscheidend in plaats individueel en dat kan voor (veel internationale) klanten doorslaggevend zijn.

Specifiek ERP pakket

Als er een markt is waar het draait om specifieke eisen, tijd en fluctuaties in vraag en aanbod is het wel de voedingsindustrie. Soms geregeerd door de waan van de dag moet u daar als onderneming toch steeds maar weer op kunnen inspelen. Anders is de concurrentie u een stap op voor. Een goed ingericht ERP voor de voedingsindustrie biedt alle handvatten om maximaal te profiteren. Omdat u precies weet hoe het zit met wie wat waar en wanneer in het bedrijfsproces. Een ERP pakket dat speciaal voor de foodbranche is ontwikkeld, biedt naast de standaard functionaliteit die elk ERP systeem heeft, extra functionaliteiten, volledig afgestemd op de producten en processen in die markt. Dat bovendien met gerichte management informatie.

 
 
ERP en food
 
 

ERP functionaliteiten

Specifiek voor de voedingsindustrie zijn functionaliteiten beschikbaar, zoals de planningsmodule voor de optimale inzet van mensen en middelen, de personeelsmodule, de module massabalans om begin- en eindvoorraad bij te houden en verschillen nader te duiden, de financiële module voor facturering en statistieken van debiteuren en crediteuren en de CRM module voor commercieel beheer waarmee u alle inzichten heeft in de klantinformatie.

Uiteraard mag het inzicht in de efficiency niet ontbreken. Daarin kan worden bijgehouden wat oorzaken van vertraging in de levering of andere mankerende zaken waren. En zo zijn er nog veel aanvullende modules in te richten voor een ERP pakket voor de voedingsindustrie, zoals inkoop, voorraden, track & tracing (bijhouden wat er is en wat onderweg is), specificaties (samenstellingen van producten) en stamtabellen (waarin u alle informatie over grondstoffen, verpakkingsmaterialen, merknamen, modellen, productgroepen etc. bijhoudt). Stuk voor stuk welkome aanvullingen die de inzet van zo’n ERP softwareoplossing voor de voedingsindustrie voor uw onderneming net dat verschil kunnen maken tussen serieuze winst of marginale winst en ten onder gaan.

ERP informatie

Bent u actief in de voedingsindustrie en oriënteert u zich op de aanschaf van ERP software, dan komt u voor veel keuzes te staan. Adviseurs en leveranciers staan in de rij om u verder te helpen. Helaas is dat niet altijd met de onafhankelijkheid die u nodig heeft om tot de beste keuzes te komen. Om die reden publiceert het ICT informatiecentrum in boeken, whitepapers, checklists en de gratis ERP box de belangrijkste informatie over de selectie, implementatie en toepassing van ERP software. U vindt deze via de ERP kennisbank.


Lees meer
Alles over het ERP software project (ERP box)
Zo pakt u uw ERP project aan – Belangrijke adviezen bij de start van uw ERP project (gratis download)
ERP software selectie – De belangrijkste tips en adviezen over ERP selectie (gratis download)