ERP software voor handelsbedrijven - ERPsystemen.nl

ERP software voor handelsbedrijven

Wanneer mensen, middelen en organisaties optimaal op elkaar zijn afgestemd, is de kans op succes voor een onderneming maximaal. Om die factoren op elkaar te kunnen afstemmen, is het gebruik van automatisering nagenoeg onontbeerlijk. Mits goed ingericht biedt zo’n geautomatiseerd systeem veel ondersteuning om uw werkprocessen volgens plan en tevredenheid van betrokkenen te laten verlopen. Dat maakt het mogelijk dat uw organisatie verder groeit en door ontwikkelt naar het volgende niveau. ERP software is een van die belangrijke automatiseringstools die meer grip geeft op onder meer administratieve, financiële en personele processen. ERP is echter geen doel, het is nog steeds een middel. Maar wel een goed middel, mits op de juiste wijze toegepast en ingericht.

Strategisch

Voor handelsbedrijven is ERP absoluut een cruciaal bedrijfsmiddel. Met alle informatie en inzichten die u uit uw ERP oplossing kunt halen, bent u in staat uw bedrijfsprocessen beter in te richten en te beheren. Daardoor kunt u sneller reageren en beter anticiperen op ontwikkelingen in de markt en bij uw klanten. U kunt uw klanten beter bedienen en dat zal leiden tot een hogere klanttevredenheid. U verbetert uw concurrentiepositie doordat u in staat bent inkoop en levering beter op elkaar en de marktbehoefte af te stemmen. Voor handelsbedrijven zijn dat doorslaggevende succesfactoren. In de markt van handelsbedrijven is sprake van grote druk op doorlooptijden en kwaliteit van levering en dat dan tegen verkleining van de marges. De enige manier om dat vol te houden, is door inzet van de juiste hulpmiddelen in de bedrijfsvoering. Zoals ERP dus.

Wie helpt u verder?
Niet redactioneel

Specifiek voor handelsbedrijven

ERP software voor handelsbedrijven is gericht op de veelheid en diversiteit in markten, met alle eisen en wensen om de klanten te bedienen in hun behoefte. Of het nu gaat om food & beverage, mode, of een technische groothandel, een ERP kan onschatbare diensten bewijzen in het afstemmen van de werkprocessen en de juiste en tijdige communicatie met systemen van andere partijen in de keten. De interactie en integratie met andere hulpmiddelen en platformen als EDI, webwinkels, mobiele applicaties en/of social media bepalen tegenwoordig voor een belangrijk deel uw succes. Een goede integratie scheelt u bovendien enorm veel tijd en moeite. U hoeft de informatie maar een keer in te voeren om er overal gebruik van te kunnen maken.

Uw medewerkers hebben altijd de beschikking over de juiste en meest actuele gegevens. Belangrijke beslissingen zijn daarmee altijd gebaseerd op eenduidig vastgelegde en volledige informatie. Routinewerk als het handmatig invoeren van gegevens kan alleen maar leiden tot kans op fouten. Daar zit niemand op te wachten. Dat werk kan eenvoudig (grotendeels) worden geautomatiseerd. Daarmee worden de risico’s geminimaliseerd. Automatisch aangestuurde werkprocessen gebaseerd op eenmalig en juist vastgelegde gegevens besparen u nog eens vele uren werk en dus veel geld. Informatiestromen kloppen, goederen zijn op tijd en volgens afspraak op de juiste plaats, geldstromen zijn traceerbaar en eenvoudiger controleerbaar. Alles in een ERP voor handelsbedrijven is afgestemd op de behoefte van een handelsbedrijf. Dat betekent dat specifiek voor die branche geldende wensen ingevuld zijn in het ERP systeem. U hoeft zelf niets meer te bedenken of te (laten) ontwikkelen. Geen duur maatwerk, maar gewoon kloppende processen en de juiste gegevens voor uw branche en uw bedrijf.

Veranderingen in de markt

Een handelsbedrijf heet niet voor niets handelsbedrijf, voortdurend speelt uw onderneming in op veranderingen in de markt. De dynamiek is groot. Zowel binnen als buiten de onderneming. U maakt onderdeel uit van een keten en binnen die keten vinden voortdurend verschuivingen van belangen en interesses plaats. Opslag en distributie (de voorraadhoudende functie) hebben altijd de bijzondere aandacht. Ook als je die functie als handelsbedrijf zelf niet meer doet omdat je je hebt toegelegd op de kernactiviteit, het in- en verkopen, is het nog altijd zaak om de kosten en baten ervan goed in het oog te houden. Inzichten in die activiteiten zijn cruciaal voor de marges die u uiteindelijk kunt maken op uw producten en diensten.

Er zijn meerdere (op ERP aanvullende) mogelijkheden om die inzichten te krijgen. Middels een Magazijn Locatie Systeem of een Warehouse Management Systeem bent u in staat uw logistieke processen te beheersen en de kosten daarvoor te minimaliseren. Aanvullende technologie als radio frequency (RF) scanning van barcodes is tegenwoordig heel goed in te passen in uw ERP of WMS omgeving.

Meer dan alleen registreren

Als uw ERP systeem volledig is ingericht en afgestemd op uw werkprocessen heeft u meer grip op al uw primaire bedrijfsprocessen. U weet wat er speelt bij uw klanten, u weet wat de status van leveringen is, u weet alles van betalingen en facturen en u bent helemaal voorbereid op de volgende stappen van uw onderneming. U heeft immers alle relevante gegevens op orde en beschikbaar voor nieuwe toepassingen? Zoals het toepassen van e-commerce. Het online kunnen kopen en verkopen via web winkels, web portalen en dergelijke vergroot niet alleen uw bereik. U bent tevens in staat om via online kanalen te adverteren en andere marketing uitingen te doen en zo een veel grotere doelgroep te bereiken. Op elk moment van de dag. Een goed ERP systeem is op die ontwikkelingen voorbereid met allerlei online functionaliteit en integratiemogelijkheden. Zo kunt u de winstgevendheid van uw onderneming vergroten. Daarnaast geeft het toepassen van goede e-commerce en mobiele toepassingen uw onderneming een professionelere uitstraling. U bent altijd en overal bereikbaar. De combinatie van technologie en praktische toepassing van principes die voor uw markt gelden, biedt u de kans grote stappen vooruit te maken en de concurrentie voor te blijven.

Optimaal resultaat vereist voorbereiding

Het beste resultaat uit een ERP en aanverwant systeem krijgt u als u kiest voor de juiste mix van functionaliteit in de software en dienstverlening van de leverancier. Het moet allemaal passen en er moet een klik zijn met uw organisatie en de mensen die ermee moeten gaan werken. Soms is het gewoon goed niet direct voor de goedkoopste oplossing te gaan. Een ERP implementeren kost tijd, geld en energie en vraagt soms volharding. U zult merken dat eigenlijk iedereen in de organisatie erbij betrokken is (of raakt). Het is dus belangrijk dat iedereen zich er goed bij gaat voelen. Zeker vanuit het management wordt commitment gevraagd. Van u wordt gevraagd om in de voorbereiding alle belangrijke aspecten van het ERP systeem op een rijtje te zetten. Wat wilt u bereiken? Wat zijn de bedrijfsdoelen? Welke andere systemen moeten kunnen communiceren met het ERP systeem? Wat zijn branche specifieke wensen en welke wensen zijn eigenlijk alleen voor uw onderneming van belang? Zijn die zo belangrijk dat u daar aparte software voor wilt laten ontwikkelen (maatwerk)?

Nieuwe ontwikkeling: cloud

Houd rekening met ontwikkelingen als de cloud, waarbij software niet langer meer ter plaatse (on premise) wordt geïnstalleerd, maar als dienst wordt afgenomen. Dat kan voor uw onderneming een serieuze optie zijn. Zeker als u als bedrijf zelf ook nog volop in ontwikkeling bent en behoefte nogal eens kan variëren per maand, kwartaal of jaar. Kiezen voor een flexibele constructie waarbij u ERP functionaliteit afneemt en betaalt volgens het ‘pay per use’ (betalen naar gebruik) principe kan een ontlasting zijn van veel technische en complexe problemen die in veel gevallen toch gepaard gaan met de implementatie van een ERP systeem. Zet gewoon alle voor- en nadelen eens op een rij en laat u goed voorlichten over de mogelijkheden en onmogelijkheden voor uw organisatie. U wordt er beslist wijzer van.

Bron: Pantheon Automatisering, kennispartner van het ICT informatiecentrum.


Lees ook dit over ERP software
Alles over het ERP software project (ERP box)
Meest gemaakte fouten bij ERP selectie (whitepaper)
Waarom IT projecten mislukken (gratis e-boek)