ERP voor de machinebouw - ERPsystemen.nl

ERP voor de machinebouw

Zoals in vrijwel elke industrie waar producten moeten worden gemaakt is ook in de machinebouw sprake van grote prijsdruk. Als u zich in die markt wilt onderscheiden zult snel, flexibel en innovatief moeten zijn. En om aan die voorwaarden te kunnen voldoen moet u kunnen beschikken over een volledig, actueel en geïntegreerd informatiesysteem, afgestemd op uw markt: een ERP pakket voor de machinebouw. De afgelopen jaren verschenen steeds meer ERP oplossingen specifiek voor machinebouwers. Hier leest u wat ERP software specifiek maakt voor organisaties in de machine- en apparatenbouw.

Inzicht en kwaliteit

Snelheid, kwaliteit en kostprijs zullen belangrijk blijven. Of u nu kiest voor de assemblage van standaard onderdelen of voor de toegevoegde waarde van maatwerk. Daarvoor heeft u inzicht nodig in uw processen en voorraad. Als machine- of apparatenbouwer produceert u, eenmalig of terugkerend, machines of modules van machines. En of u nu zelf ontwerpt of de tekeningen (digitaal) krijgt aangeleverd, de bewaking van levertijden, budgetten en doorlooptijden zijn van cruciaal belang voor de projectbeheersing.

Wie helpt u verder?
ERP voor de machinebouw wordt geleverd door:

Niet redactioneel

Door stuklijsten, productie en aanlevering van halffabricaten nauwgezet op elkaar af te stemmen kan een machine in fases gepland worden en de halffabricaten op verschillende momenten vrijgegeven worden voor productie. Dan is alles op zijn plek voor een tijdige assemblage. Voor die assemblage zijn inkoop en voorraadbeheersing belangrijk in het proces. Een strakke en op elkaar afgestemde planning brengen mogelijke probleeminkopen direct onder de aandacht. Diezelfde planning levert de materiaal- en data voor uitbestedingsadvies. Daarmee wordt de projectvoortgang gedetailleerd inzichtelijk en levert u inzicht en kwaliteit.

Functionaliteiten ERP pakket

Een ERP pakket voor de machinebouw moet specifieke functies leveren om aan uw wensen te voldoen. Dat varieert van het inlezen van stuklijsten uit een CAD systeem en offreren tot assemblageplanning op medewerkersniveau, inzichten in gereserveerde en vrij beschikbare voorraad tot sturing op doorlooptijden en kostprijsontwikkeling. En van facturatie in termijnen tot inzicht in inkoop of uitbesteding en urenregistratie tot logistiek & warehousemanagement. Dan is het verder alleen maar logisch dat ERP software u handvatten biedt voor digitale documentuitwisseling en informatiedeling, in de meest uiteenlopende digitale formaten.

Voordelen ERP

Pas op het moment dat u de beschikking heeft over al die gegevens, inzichten en procesbewaking bent u in staat om uw bedrijf succesvol naar de volgende decennia te loodsen. Een ERP systeem voor de machinebouw is afgestemd op de specifieke problemen en behoeften van juist uw markt. Het is veel meer dan ‘slechts’ een generiek systeem dat vol zit met algemeenheden waar u eigenlijk niets mee kunt. U heeft behoefte aan gegevens over uw bedrijf, over uw markt en over uw productieproces. Dat is precies wat een ERP pakket voor de machinebouw u biedt. Tot in de kleinste details en desgewenst gekoppeld aan alle gangbare onderliggende systemen waar u al mee werkt. Of waar uw leveranciers mee werken. Die efficiency in het (tijdig) delen van informatie betaalt zich dubbel en dwars uit.

ERP informatie

Overweegt u de selectie van ERP software en bent u werkzaam in de machinebouw, dan komt u voor veel keuzes te staan. Adviseurs en leveranciers staan in de rij om u verder te helpen. Helaas is dat niet altijd met de onafhankelijkheid die u nodig heeft om tot de beste keuzes te komen.

Om die reden publiceert het ICT informatiecentrum in boeken, whitepapers, checklists en de gratis ERP box de belangrijkste informatie over de selectie, implementatie en toepassing van ERP software. Voor u als machine- of apparatenbouwer is deze ERP informatie gratis beschikbaar via deze website. Lees meer tips, adviezen en ervaringen in de ERP box.


Lees ook dit over ERP software
Alles over het ERP software project (ERP box)
Meest gemaakte fouten bij ERP selectie (whitepaper)
Waarom IT projecten mislukken (gratis e-boek)