Wat is ERP | Definitie ERP software – ERPsystemen.nl

Wat is ERP?

  • Uitleg en definitie van een ERP systeem
  • Eigenschappen, ontwikkelingen, toepassingen, voordelen en keuze van ERP software
  • Download een gratis e-boek en lees meer over ERP software

ERP is de afkorting van enterprise resource planning. Het heeft als doel de productiviteit van organisaties te maximaliseren, kosten te beheersen en de klantgerichtheid te vergroten. Om dit te bereiken wordt de automatisering van administratieve, financiële, commerciële en logistieke processen ondergebracht in één bedrijfsbrede softwareoplossing: het ERP systeem. ERP software is toepasbaar voor vrijwel alle typen organisaties, van groot tot klein en van producerend tot dienstverlenend.

Eigenschappen van ERP software

Een ERP systeem bestaat uit verschillende onderdelen voor verschillende bedrijfsfuncties, zoals boekhouding, inkoop, planning, productie, logistiek en relatiebeheer. Het systeem integreert alle gegevens die met deze bedrijfsfuncties te maken hebben in één centrale database. Daardoor hebben de verschillende bedrijfsonderdelen via hetzelfde systeem complete en actuele informatie voorhanden. Alternatief is dat voor elke bedrijfsfunctie aparte softwarepakketten met eigen databases nodig zijn. Wanneer die pakketten niet met elkaar kunnen communiceren, ontstaan informatie-eilanden. Met een ERP systeem beschikt uw management over de integrale bron van informatie om inzicht te krijgen in de samenhang tussen processen. Het is u doorlopend duidelijk welke orders uitstaan, wat de capaciteit is om ze uit te voeren of de voorraadniveaus voldoende zijn en wat de status van een levering is. Lees hier meer over de eigenschappen van ERP software.

Wat is ERP
Wat is ERP software?
Ontdek de mogelijkheden

Ontwikkelingen

Het aantal aanbieders van enterprise resource planning systemen is groot. Om het verschil te maken verbeteren en vergroten aanbieders de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid van hun software doorlopend. Cloudoplossingen nemen steeds vaker de plaats in van lokaal geïnstalleerde software (on premise). Met ERP in de cloud hoeft u niet meer te investeren in eigen hardware en de aanschaf van de software. Hierdoor maakt ook het MKB steeds vaker gebruik van enterprice resource planning software.

Ook de modulaire opzet speelt een rol, omdat u daardoor alleen de softwarecomponenten hoeft af te nemen waaraan u werkelijk behoefte heeft. Die behoeften veranderen met name in de maakindustrie razendsnel door de digitale transitie die hier in sterke mate gaande is. De sector ontwikkelt zich tot een ‘smart industry’. Bedrijven die niet in deze ontwikkeling meegaan en met een verouderd ERP systeem blijven werken, worden snel ingehaald door de concurrentie. Lees hier meer over ontwikkelingen in ERP

Toepassingen van ERP software

Het is belangrijk dat u vooraf goed in kaart brengt welke functionele softwarebehoeften uw bedrijf heeft, welk ERP systeem deze het beste kan vervullen en wat dit concreet oplevert. Naast generieke oplossingen zijn er ook veel branchespecifieke systemen verkrijgbaar. Een ander aandachtspunt is de connectiviteit. Dat speelt een rol als uw systeem gekoppeld moet kunnen worden aan systemen van andere leveranciers.

Het is dus raadzaam om te onderzoeken welke interfaces al beschikbaar zijn. De implementatie van het systeem vraagt een goede voorbereiding. Daarbij moeten zowel de technologische als procesmatige zaken goed geregeld worden. Wat dat laatste betreft, wordt de implementatie namelijk vaak aangegrepen om procedures en verantwoordelijkheden op een andere manier vorm te geven. Lees hier meer over toepassingen van ERP software.

Zo pakt u uw ERP project aan
ERP project starten?
Lees deze adviezen!

Voordelen van de ERP software

Met een enterprice resource planning systeem beschikt iedere medewerker van uw bedrijf over actuele en complete informatie. Alle administratieve, financiële, commerciële en logistieke en productiegegevens worden vastgelegd in één database. Dat verkleint de kans op fouten, voorkomt misverstanden en verlaagt de voorraadkosten. Verder verbetert de samenwerking tussen afdelingen, waardoor de doorlooptijden korter worden. Daardoor bent u beter in staat om afspraken na te komen, zodat de klanttevredenheid stijgt. Bovendien krijgt uw management integraal grip op de bedrijfsprocessen en zijn beslissingen beter te onderbouwen. Daardoor kunt u de efficiency maximaliseren en flexibel inspelen op de marktontwikkelingen. Dat versterkt uw concurrentiepositie. Lees hier meer over voordelen van ERP software.

Keuze van een systeem

Er is een enorm aanbod van systemen en leveranciers. Veel daarvan zijn gericht op een specifieke branche, type bedrijfsproces of bepaalde bedrijfsomvang. Andere zijn generieker en moeten op maat gemaakt worden voor bepaalde toepassingen. Kies niet standaard voor een bekende naam en vaar zeker niet blind op het advies van een ander. Gedegen vooronderzoek is nodig om gedetailleerd zicht te krijgen op de (on)mogelijkheden van de systemen vanuit uw bedrijfsbehoeften. Betrek ook de belangrijkste gebruikers van het systeem bij het selectietraject. Zij kennen de functionele wensen vanuit de praktijk. Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken welke ondersteuning de leverancier kan bieden bij de implementatie, het onderhoud en ondersteuning van eindgebruikers. Lees meer over selectie en implementatie.

Alle ERP kennis bij elkaar