ERP selectie | Zo kiest u een ERP pakket – ERPsystemen.nl

ERP selectie

U heeft bij de selectie van ERP software de keuze uit een paar honderd aanbieders en oplossingen. Dat maakt het moeilijk om de software te vinden die zo goed mogelijk beantwoordt aan uw wensen en eisen. Functionaliteiten en toepassingen van de diverse ERP pakketten komen voor een groot deel overeen, zodat het lastig is om de bepalende verschillen te constateren. Afgaan op wat aanbieders u over hun product (of dat van anderen …) melden, is meestal niet voldoende om een goede keuze te kunnen maken.

Meer over ERP selectie?
De gratis ERP box biedt u alle informatie over ERP software selectie: toepassing, zoeken, vergelijken, selecteren, implementeren, contracten, project management, valkuilen, en meer. Lees verder

ERP selectietraject

In het ERP selectietraject concentreert u zich op het besluit over het ERP pakket dat optimaal aansluit bij uw bedrijfsproces en type organisatie. Daarvoor moet uw bedrijfsproces eerst goed en volledig in kaart worden gebracht. Dit doet u in de voorbereidingsfase. U analyseert uw bedrijfsprocessen grondig, bestudeert de functie van bepaalde data in uw organisatie en definieert alle wensen en eisen. Daarna maakt u een analyse van welke oplossingen in aanmerking komen en inventariseert u beschikbare informatiebronnen over de verschillende ERP systemen en de leveranciers daarvan. In deze fase vallen de eerste oplossingen af die duidelijk onvoldoende beantwoorden aan uw specificaties. Het resultaat is een longlist.

De longlist onderwerpt u aan een nauwkeurigere beoordeling. Hiermee beperkt u de eerste lijst tot een shortlist van ERP software. Deze oplossingen onderzoekt u vervolgens gedetailleerd, inclusief de leveranciers ervan. Uiteindelijk kiest u twee of drie ERP pakketten, waaruit u in de laatste en beslissende fase het beste pakket kiest.

Voorbereiding belangrijk

De keuze van een ERP pakket vraagt inzicht in de markt, een goed beeld van het totale aanbod, geduld en een doordachte voorbereiding. Mist u in deze eerste fase van de ERP selectie aspecten die van groot belang kunnen zijn, dan heeft dat waarschijnlijk consequenties voor de kwaliteit van de keuze die u uiteindelijk maakt. Met een gedegen voorbereiding wordt de kans groter dat het selectietraject uiteindelijk resulteert in de beste softwarekeuze.

Gebruik stappenplan

Er zijn veel verschillende ERP pakketten, waardoor de selectie van het ERP systeem dat het best past bij uw bedrijfsproces en een leverancier daarvan, al bij voorbaat lastig is. Zoals hierboven al benoemd, met een goede voorbereiding en een goed gepland selectietraject is de kans veel groter dat u goede keuze zult maken. Ga hierbij gestructureerd te werk en maak gebruik van een goed stappenplan, een goed beschreven stappenplan kunt u vinden in de ERP box.


Lees ook dit over ERP software
Alles over het ERP software project (ERP box)
Meest gemaakte fouten bij ERP selectie (whitepaper)
Waarom IT projecten mislukken (gratis e-boek)