ERP selectie | Zo kiest u een ERP pakket – ERPsystemen.nl

ERP selectie

U heeft bij ERP selectie de keuze uit een paar honderd aanbieders en ERP oplossingen. Dat maakt het moeilijk om ERP software te vinden die zo goed mogelijk beantwoordt aan uw wensen en eisen. Functionaliteiten en toepassingen van de diverse ERP oplossingen komen voor een groot deel overeen, zodat het lastig is om de bepalende verschillen te constateren. Afgaan op wat aanbieders u over hun product (of dat van anderen …) melden, is meestal niet voldoende om een goede keuze te kunnen maken.

Hoe u aan de hand van verschillende visies, adviezen, productinformatie en voorkeuren uiteindelijk de beste ERP selectie uitvoert, daarover gaat de informatie op de website en in de ERP box. Start uw ERP selectie daarom met het aanvragen van de gratis ERP box, onafhankelijk samengesteld door het ICT informatiecentrum.

 

Meer informatieExact

Deze pagina is tot stand gekomen met medewerking van Exact. Voor meer informatie over dit thema kunt u contact opnemen met:
http://www.exact.com/nl | info.nl@exact.com | Iris van der Zwan | +31(0)15 – 711 51 00

Lees ook de whitepapers van Exact op: ICTwhitepapers.nl

Selectietraject

In het ERP selectietraject concentreert u zich op het besluit over het ERP pakket dat optimaal aansluit bij uw bedrijfsproces en type organisatie. Daarvoor moet uw bedrijfsproces eerst goed en volledig in kaart worden gebracht. Dit doet u in de voorbereidingsfase. U analyseert uw bedrijfsprocessen grondig, bestudeert de functie van bepaalde data in uw organisatie en definieert alle wensen en eisen. Daarna maakt u een analyse van welke oplossingen in aanmerking komen en inventariseert u beschikbare informatiebronnen over de verschillende pakketten en de leveranciers daarvan. In deze fase vallen de eerste oplossingen af die duidelijk onvoldoende voldoen aan uw specificaties. Het resultaat is een longlist.

Deze onderwerpt u aan een nauwkeurigere beoordeling. Hiermee beperkt u de eerste lijst tot een shortlist van ERP software. Deze oplossingen onderzoekt u vervolgens gedetailleerd, inclusief de leveranciers ervan. Uiteindelijk kiest u twee of drie ERP oplossingen, waaruit u in de laatste en beslissende fase van de ERP selectie de beste kiest.

Voorbereiding belangrijk

De keuze van een ERP pakket vraagt inzicht in de markt, een goed beeld van het totale aanbod, geduld en een doordachte voorbereiding. Mist u in deze eerste fase van de ERP selectie aspecten die van groot belang kunnen zijn, dan heeft dat waarschijnlijk consequenties voor de kwaliteit van de keuze die u uiteindelijk maakt. Met een gedegen voorbereiding wordt de kans groter dat het selectietraject uiteindelijk resulteert in de beste softwarekeuze.

Gebruik stappenplan

Er zijn veel verschillende ERP oplossingen, waardoor de selectie van het ERP pakket dat het best past bij uw bedrijfsproces en een leverancier daarvan, al bij voorbaat lastig is. Zoals hierboven al benoemd, met een goede voorbereiding en een goed gepland selectietraject is de kans veel groter dat u goede keuze zult maken. Ga hierbij gestructureerd te werk en maak gebruik van een goed stappenplan, een goed beschreven stappenplan kunt u vinden in de ERP box.

Meer over ERP selectie

Wat maakt een ERP project succesvol? Wat laat een ERP project mislukken? De voorbereiding, de samenstelling van het projectteam en aanwezige kennis in een organisatie is van grote invloed op het verloop van zo een ERP project. Dit boekje gaat over welke factoren een nieuw ERP project maken of breken. U kunt het hier als e-boek aanvragen.

ERP selectie