ERP in de cloud | Toepassing ERP systemen – ERPsystemen.nl

ERP in de cloud

 • Wat is ERP in de cloud?
 • Voordelen en nadelen van online ERP software
 • Kies een ERP cloudoplossing met hulp van de ERP box

ERP in de cloud betreft alle ERP oplossingen die via internet beschikbaar zijn en waarvan u online gebruik kunt maken. Het grootste deel van alle nieuwe ERP toepassingen is tegenwoordig een cloudoplossing. Deze vervangen vaak on premise ERP oplossingen, waarbij de software lokaal en op de servers van het bedrijf zelf geïnstalleerd is.

Overweegt u de keuze voor een ERP oplossing in de cloud, dan krijgt u te maken met alle voorbereidingen daarvoor, het selectietraject en de implementatie ervan. Alle informatie hierover is voor u beschikbaar via de gratis ERP box.

On premise ERP vs de cloud
On-premise ERP of de cloud?
Wat bepaalt uw keuze?

Wat is ERP in de cloud?

Zoals alle andere bedrijfssoftware wordt ook ERP software tegenwoordig hoofdzakelijk als online applicatie gebruikt. De software en data zijn dan niet meer geïnstalleerd op uw eigen servers, zoals bij on premise oplossingen het geval is. In plaats daarvan staan de ERP software en uw data op servers in een datacenter en heeft u online altijd en overal toegang tot uw ERP systeem. De belangrijkste eigenschappen:

  Geen grote investeringen

 • De grote investeringen in één keer, die met on premise ERP oplossingen gepaard gingen, kunnen achterwege blijven. Operationele uitgaven en kapitaalkosten kunnen laag blijven bij ERP in de cloud.
 • ERP in de cloud wordt op abonnementsbasis aangeboden, waardoor initiële investeringen veel lager zijn en de kosten worden verdeeld over de hele gebruiksperiode.
 • Naast kostenbesparing zijn ook een hogere mobiliteit en flexibiliteit de belangrijkste argumenten om te kiezen voor ERP in de cloud.

  Eenvoudiger beheer

 • Bij cloudoplossingen voor ERP software is het beheren van software en hardware is niet meer uw eigen verantwoordelijkheid. U kunt dat overlaten aan de leverancier die u de online ERP oplossingen aanbiedt.
 • Cloudoplossingen ontlasten uw eigen ICT medewerkers. Zelf onderhoud plegen is niet meer nodig en storingen lost de aanbieder van de ERP software op. De tijdbesparing voor uw organisatie is dan ook een groot voordeel van ERP in de cloud.
 • Beheervoordelen gelden ook als u een on-premise ERP oplossing laat hosten. Hierbij bent u wel eigenaar van de software en schaft u deze ook in één keer aan, maar besteedt u het beheer en de beveiliging ervan uit. Investeringen in hardware zijn hierbij dus ook niet nodig en u hoeft niet te beschikken over technische kennis om de gebruikte software en hardware actueel te houden.

  Altijd actueel

 • Updates worden niet meer eens in de paar jaar uitgevoerd, maar doorlopend. Zijn er tijdens de gebruiksperiode updates, dan worden deze direct toegepast in de software. U beschikt dus doorlopend over de meest actuele versie van de software.
 • Bij on-premise-software is vaak sprake van maatwerk, ofwel aanpassingen op de standaardsoftware. Updates van de standaardsoftware worden soms niet uitgevoerd, omdat de aanwezigheid van maatwerk dat lastig of onmogelijk maakt. Langer dan u eigenlijk zou willen, blijft u dan gebruik maken van de oude software. Bij ERP in de cloud speelt dit veel minder een rol.
 • Door de grote investeringen in on premise ERP software, is het lastig afscheid te nemen van de software, terwijl dit voor de organisatie op enig moment wel beter zou zijn. Cloudoplossingen maken organisaties flexibeler, waardoor er sneller gebruik gemaakt kan worden van nieuwe functionaliteit en mogelijkheden.

  Overal toegankelijk

 • Bepalend voor gebruik van online ERP software is internettoegang. Daar waar via een vaste aansluiting, wifi of een mobiel netwerk internettoegang is, is de applicatie beschikbaar.
 • Het gebruik is onafhankelijk geworden van een vaste werkplek, locatie en zelf het apparaat waarmee toegang verkregen wordt. Ook via smartphones, tablets, notebooks en desktops is de software beschikbaar.

  Betrouwbaarheid

 • Er is weinig onzekerheid over kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid. Data is veilig (mits betrouwbare en goede cloudprovider wordt gekozen) en de beschikbaarheid van de software is nagenoeg 100%.

  Ook voor kleinere organisaties

 • Voordat er online ERP oplossingen bestonden, waren de investeringen in ERP software hoog. Niet alleen kostten de aanschaf en implementatie van de software veel tijd en geld, ook servers en andere hardware zorgden voor hoge kosten. Voor kleinere organisaties was de implementatie van ERP software daardoor bijna onmogelijk. Met ERP in de cloud zijn deze nadelen weggenomen en is ERP software ook eenvoudig mogelijk geworden voor kleinere organisaties.
 • Lees hier meer over de voordelen van ERP in de cloud

 

ERP in de cloud, wat komt daarbij kijken?

Het kiezen en implementeren van een ERP oplossing is een lastig en complex traject. Niet voor niets mislukt 50% van de projecten in bepaalde mate. Het is allemaal niet nodig als u tijdig over de juiste kennis en informatie beschikt. De ERP box biedt u die. Daarmee voorkomt u bovendien dat u niet volledig afhankelijk wordt van ERP adviseurs of leveranciers, die u uitstekend kunnen voorzien van waardevolle informatie, maar uiteraard niet onafhankelijk zijn en een commercieel belang hebben. Alles wat u moet weten over ERP en selectie en implementatie vindt u in de ERP box.

Meer over de ERP box

Kent u de valkuilen en risico’s van uw ERP project?

Of u straks kiest voor ERP in de cloud of een andere oplossing, in beide gevallen start u een ERP project met alle valkuilen en risico’s van dien. Juist in de beginfase van uw project moet u deze zien te vermijden, want fouten in deze fase ontdekt u pas als u al te laat bent om het in uw ERP project nog te herstellen. U leest er alles over in dit gratis beschikbare boek.

Meer over valkuilen en risico's