Toepassing van ERP software | Belangrijke aspecten - ERPsystemen.nl

Toepassing van ERP software

 • Wat zijn de toepassingen van ERP software?
 • Hoe branchespecifiek moet uw ERP software zijn?
 • Gebruik bij de selectie van ERP software de gratis ERP box

Bij de toepassing van ERP software zijn verschillende aspecten belangrijk. De functionele behoeften van uw bedrijf zijn leidend. Pas als die duidelijk zijn kunt u de ERP software kiezen dat hier het beste op aansluit. Bedenk daarbij dat er steeds meer ERP software wordt aangeboden die als standaardsoftware gebaseerd is op best-practices in een bepaalde branche. Een ander aspect is dat real time beschikbare data helpt om orderprocessen in goede banen te leiden, betrouwbare voorspellingen te doen en processen flexibel aan te passen. Met een goede connectiviteit is uw ERP software te koppelen aan software van andere leveranciers die u of uw partners gebruiken.

Op zoek naar passende ERP software voor uw organisatie?

Welke ERP software past bij uw organisatie?

Hoe meer de ERP software aansluit op de behoeften van gebruikers, hoe beter. Zeker in het MKB bestaat het gevaar dat een te groot, te duur of te complex pakket wordt aangeschaft. Wie een vervoersmiddel zoekt om alle kanten op te kunnen, laat zich misschien een helikopter aanpraten, terwijl een bakfiets net zo handig is. Beslissend bij de aanschaf van ERP software zijn:

 • Uw functionele behoeften op basis van de bedrijfstaken
 • Uw behoefte aan tools van data-analyse en rapportage
 • Koppelingsmogelijkheden met externe systemen
 • Afstemming van de gebruikersinterface op uw werkwijze.

Waarde voor de bedrijfsvoering

Met name kleine en middelgrote make-to-order productiebedrijven opereren in een markt die steeds sneller verandert en waarin klanten steeds hogere eisen stellen op het gebied van leversnelheid en flexibiliteit. Om te overleven moet u alles weten over de leversnelheid, capaciteit, werkbelasting en beschikbaarheid van materialen. Daarbij rijzen de volgende vragen:

 • Kunnen we een product op de gevraagde datum leveren?
 • Beschikken we over de noodzakelijke materialen, middelen en mensen?
 • Hoeveel achterstallig werk hebben we en wat moet wanneer klaar zijn?
 • Hoe ver in de toekomst zijn wij vol gepland met orders?

Als het ERP systeem u snel en accuraat antwoord geeft op die vragen kunt uw beloften aan klanten nakomen. Verder geeft het systeem u integraal grip op de bedrijfsprocessen en meer zicht op de winstgevendheid.

Branchespecifieke ERP software

Veel ERP systemen bieden een oplossing die door de uitgebreide functionaliteit voor elk bedrijf inzetbaar is. Maar er is wel vaak extra werk (en externe consultancy) nodig om de specifieke informatiebehoeften van een bedrijf te vervullen. Daarom kwamen er de afgelopen jaren steeds meer branchespecifieke ERP toepassingen op de markt. Deze zijn gebaseerd op de standaardwensen en best-practices in een bepaalde sector. Zo heeft de logistieke sector behoefte aan functionaliteit voor tracking & tracing en zijn in de accountancy dashboards nodig met allerlei financiële informatie. In de bouw is software voor projectmanagement belangrijk en hier wil men bestekinformatie zowel op kantoor als op de bouwplaats kunnen bekijken. Bedrijven die alleen online verkopen zijn gebaat bij een gebruiksvriendelijke interface en een koppeling met de back-office voor het afhandelen van bestellingen en retouren. Kortom, het loont om u te oriënteren op de nieuwste ERP software, omdat die misschien beter aansluit op uw bedrijfsactiviteiten. Dat maakt de implementatie haalbaar en betaalbaar.

Behoefte aan connectiviteit

ERP aanbieders ontwikkelen ook steeds meer mogelijkheden voor het uitwisselen van data met systemen van andere leveranciers. De insteek hierbij is dat een upgrade van de software het niet nodig maakt om de interface te herschrijven. Ze maken intelligente koppelingen, op basis van gestandaardiseerde API’s. De maakindustrie werkt bijvoorbeeld vaak met software voor product data management en product lifecycle management. Met nieuwere software op dit gebied zijn stuklijsten van electrical, mechanical en software engineering samen te voegen. Deze informatie kan via het ERP systeem uitgesplitst worden per afdeling. De inkoopafdeling hoeft bijvoorbeeld alleen te weten wanneer welke onderdelen nodig zijn. De productieafdeling heeft een bouwtekening en materiaalspecificaties nodig, montage moet weten hoe componenten bevestigd of aangesloten moeten worden en de serviceafdeling heeft meestal genoeg aan een gedetailleerde handleiding.

De implementatie van ERP software

Het implementatietraject van ERP software vraagt extra inspanningen van de betrokken afdelingen. Het kost vooral veel tijd om werkinstructies vast te leggen. Dat komt ook omdat het implementeren van nieuwe ERP software vaak wordt aangegrepen om processen en procedures te herzien. Daarbij kan een verschuiving van functies en verantwoordelijkheden plaatsvinden In veel gevallen krijgen medewerkers meer verantwoordelijkheid in hun eigen functiegebied. In de praktijk blijkt het een uitdaging om tegelijkertijd zowel de technische als procesmatige implementatie in goede banen te leiden. Daarom is het van belang dat betrokkenen tijdens de implementatie een deel van hun dagelijkse werkzaamheden kunnen delegeren naar andere medewerkers. Meer over ERP implementatie

ERP box

Oriënteert u zich op ERP software
of start u met de selectie?

Bekijk ERP box