Kiezen van een passend ERP pakket | ERPsystemen.nl

Tips voor het kiezen van een passend ERP pakket

Zodra besloten is een nieuw ERP pakket te gaan selecteren, moeten er beslissingen genomen worden over welk softwarepakket het best past bij uw bedrijf en bedrijfsprocessen. Ook de leverancier van het pakket moet worden bepaald. Deze keuzes zijn niet gemakkelijk en moeten weloverwogen genomen worden. Hieronder geeft een kennispartner van het ICT informatiecentrum u tips over het kiezen van een passende oplossing.

ERP box

Oriënteert u zich op ERP software
of start u met de selectie?

Bekijk ERP box

ERP pakketselectie tips

  • Loop eens bij bevriende bedrijven binnen die in een soortgelijke branche zitten en vraag met welk ERP pakket zij werken. Vraag of zij globaal kunnen laten zien hoe het pakket werkt. Zo kunt u zich een beeld vormen van de mogelijkheden en zelf uw wensenlijst samenstellen.
  • Maak gebruik van online zoekmogelijkheden en stel een shortlist samen van maximaal 3 ERP leveranciers. Meer is niet aan te raden, de kans is dan groot dat het onoverzichtelijk wordt.
  • Vraag de drie ERP aanbieders op de shortlist om een demo te geven aan de hand van een vooraf aangeleverde bedrijfscasus.
  • Maak het voor uzelf niet te moeilijk om een juiste keuze te maken in het ERP selectietraject. Gebruik gewoon gezond verstand en verzand niet in terminologie. Vraag uzelf af wat het doel is dat u met ERP wilt bereiken.
  • Let bij het maken van de keuze goed op of het pakket meerwaarde en kwaliteit biedt. De meeste ERP pakketten voeren hetzelfde kunstje uit. Maar wat zijn die extra mogelijkheden die eruit springen waar bedrijven voordeel bij hebben? Waarin onderscheidt een ERP leverancier zich? Welke leverancier biedt kwaliteit?
  • Kies voor een userinterface die dusdanig is opgebouwd dat alleen die informatie getoond wordt die voor die specifieke gebruiker van belang is. Hiermee kunnen werkzaamheden sneller worden uitgevoerd.
  • Huidige online ERP oplossingen bieden nog sneller toegang tot gegevens en zijn 24/7 online beschikbaar. Kies voor een leverancier die hierop inspeelt en ook mobiele applicaties aanbiedt. Op deze manier is alle informatie overal en altijd voor handen.
  • Zorg voor realistische doelstellingen en verwachtingen en zorg voor voldoende draagvlak in het bedrijf.
  • Bron: Bemet, kennispartner van het ICT informatiecentrum

Het beste ERP pakket

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Een ERP pakket is een softwarepakket dat het mogelijk maakt om diverse activiteiten binnen een bedrijf met één softwareoplossing te automatiseren. ERP software is zodoende toe te passen op vrijwel alle afdelingen binnen een bedrijf. Doordat de gegevens bij een ERP pakket slechts één keer in de database worden ingevoerd, beschikt iedere medewerker doorlopend over dezelfde, actuele informatie. Dit bespaart tijd, voorkomt fouten, vergroot de efficiëntie en bevordert de samenwerking tussen verschillende afdelingen.

Tussen ERP pakketten onderling zijn er veel verschillen en overeenkomsten. Er valt niet te zeggen dat één ERP pakket het beste is. Belangrijk is dat u een softwareoplossing kiest die het best past bij uw bedrijfsprocessen, wensen en doelstellingen. Daarnaast gaat het om de keuze van lokaal geïnstalleerde software (on premise) of ERP in de cloud, het gebruik van low code, de integratie met andere systemen, het gebruik van data, de functie van maatwerk, enz. Om antwoord te krijgen op alle vragen en verstandige beslissingen te nemen, kunt u gebruik maken van de ERP box. Daarmee kunt u in een paar stappen een shortlist samenstellen van 3 tot 5 oplossingen die bij uw bedrijf passen en die vervolgens nader onderzoeken, vergelijken en testen.

Meer informatie

Alles over ERP software selectie – ERP box
Waarom IT projecten mislukken – gratis e-boek