Selectie ERP software bij projectmatig werken - ERPsystemen.nl

Selectie van ERP software bij projectmatig werken

Bij de keuze van ERP software is het nodig om eerst te bepalen in welke mate uw bedrijf projectmatig werkt. Is dat eenmaal duidelijk, dan kunt u besluiten of een generiek ERP systeem volstaat of dat project ERP software wellicht beter aansluit.

ERP box

Oriënteert u zich op ERP software
of start u met de selectie?

Bekijk ERP box

Passende oplossing

Als ERP software onvoldoende bij uw organisatie past, dan kan dat een risico vormen voor de winstgevendheid en productiviteit. Is uw bedrijf project georiënteerd, dan werkt u waarschijnlijk met een matrixorganisatie en werken medewerkers met specifieke vaardigheden op diverse projecten tegelijkertijd. In dat geval heeft u op projecten georiënteerde ERP software nodig.

Generieke ERP systemen hebben moeite met de gemeenschappelijke doelstellingen van project. Hierdoor wordt het moeilijk of onmogelijk om een accuraat beeld te tonen van de winstgevendheid en de gezondheid van projecten. Bij de selectie van een ERP software is het belangrijk dat leveranciers en hun oplossingen een natuurlijke fit hebben met de organisatie, mensen en dynamiek. Vaak zeggen ERP leveranciers dat alles kan, terwijl het uw belang is om maatwerk te beperken en flexibiliteit te behouden.

Eigenschappen

De eigenschappen van het bedrijf bepalen de eigenschappen van het ERP systeem. Projectmatig werkende ondernemingen gebruiken daarom bij voorkeur op projecten gebaseerde ERP software. Onderdelen van zo’n systeem zijn:

  • Financiën. In de projectwereld zijn financiële tools nodig om financiële meetwaarden op projectniveau te kunnen volgen. En om te waarborgen dat het geld binnenkomt, waarbij de facturatievoorwaarden per project en klantaanvraag verschillend kunnen zijn. ERP software moet u de gewenste flexibiliteit bieden en de zichtbaarheid om te weten wat wanneer komt.
  • Tijd & kosten. Het registreren van tijd en kosten is een voorwaarde om inzicht te krijgen in de winstgevendheid van elk project. Met project ERP met mobiele functies kunnen projectmanagers en consultants hun tijd overal en op elk moment registreren en projecten bijsturen.
  • Personeelsbeheer & salarisadministratie. Om uw mensen te kunnen koesteren. Volg medewerkers, betaal vergoedingen en uitkeringen en beheer uw salarisadministratie met project ERP.
  • Naleving: De meeste bedrijven moeten algemeen aanvaarde boekhoudbeginselen naleven om consistentie in hun financiële verslaglegging zeker te stellen. Uw ERP moet geconfigureerd zijn om aan die vereisten te voldoen.
  • Inkoop. Zorg ervoor dat uw inkoopsysteem onderdeel is van of rechtstreeks gekoppeld is aan uw projectsysteem. Dat vermindert de noodzaak om inkooporders in aparte systemen in te voeren en ze weer af te stemmen met het projectsysteem.

Wanneer uw bedrijfsinformatie en financiële projectinformatie met elkaar verbonden zijn door één systeem, geeft dit zichtbaarheid en controle over uw bedrijf. Dat stelt u in staat om beslissingen te nemen op basis van actuele informatie, in plaats van het beheer via een achteruitkijkspiegel.

Meer informatie

Alles over ERP software selectie – ERP box
Waarom IT projecten mislukken – gratis e-boek

 

Bron: Deltek, kennispartner van het ICT informatiecentrum.