Online ERP | Uitleg van het begrip | ERPsystemen.nl

Online ERP

De onderstaande tekst geeft u een korte uitleg over het begrip online ERP. Meer informatie over het selectie- en implementatietraject van online ERP leest u in de ERP box.

Online ERP biedt bedrijven en organisaties de mogelijkheid om zonder de fysieke aanschaf van ERP software van alle voordelen te profiteren. Om van ERP in online vorm gebruik te maken is het dus niet nodig om een investering te doen in de hardware en fysieke software an sich. Door voor een online oplossing te kiezen, is er namelijk geen sprake van een fysiek systeem op kantoor. Een extra voordeel van het online gebruik is dat het overal en altijd te gebruiken is indien er een internetverbinding aanwezig is. Er kan dus dan vanaf elke locatie toegang tot het ERP systeem worden verkregen.

Een vast tarief per maand

Bij online ERP wordt er een vast tarief per maand of op een andere periodieke basis in rekening gebracht. De kosten van het ERP systeem worden over het algemeen gebaseerd op het aantal medewerkers in combinatie met de benodigde modules/functionaliteiten, waarbij applicatiebeheer en systeembeheer veelal is inbegrepen. Het systeem brengt een grote mate van flexibiliteit met zich mee en er kan locatie onafhankelijk mee gewerkt worden. Er kan standaard een aantal Gb per gebruiker ter beschikking worden gesteld, waarbij de licentie voor online ERP dus voor een aantal gebruikers kan worden overeengekomen en het aantal Gb evenredig toeneemt. Uiteraard is het mogelijk om extra opslagcapaciteit af te nemen, waarvoor er periodiek kosten in rekening worden gebracht. Ook bij ERP dat online gehost wordt zijn de gegevens van het bedrijf tegenwoordig uitstekend beveiligd, let wel goed op welke hostingpartij u de hostingservice verleent. De software draait op servers, die altijd in een beveiligd datacenter staat opgesteld. Bovendien wordt de overdracht van data via een versleutelde verbinding tot stand gebracht. Een extra voordeel van online ERP is dat de mogelijkheid van het zogenaamde opschalen en afschalen gebruikt kan worden. Dat betekent dat bijvoorbeeld de ene maand toegang wordt geboden tot zeven gebruikers en een volgende maand toegang wordt geboden tot drie gebruikers. Online ERP biedt dus een grote mate van vrijheid en flexibiliteit.