Top 10 ERP systemen - ERPsystemen.nl

Top 10 ERP systemen

 • Wat is de beste ERP software voor u organisatie?
 • Welke ERP top 10 is belangrijk voor u?
 • Selecteer de voor u beste ERP systemen met hulp van de gratis ERP box

  Organisaties die zich oriënteren op nieuwe ERP software of andere bedrijfssoftware hebben altijd al behoefte gehad aan overzichten en lijstjes. Het liefst een top 5 of 10 die het zoeken naar nieuwe bedrijfssoftware vergemakkelijkt. Zeker in de selectiefase is het interessant om te weten welke software veel door andere bedrijven gebruikt wordt. Die interesse is verklaarbaar. Het aantal softwareoplossingen is groot en dan bieden ranglijsten al snel houvast bij het zoeken naar een goede oplossing. Helaas verschillen de gepubliceerde top 10 lijstjes van elkaar. De ultieme top 10 ontbreekt. Waarom is dat? En hoe weet u welke top 10 ERP systemen voor u belangrijk is?

  Wat zijn ERP systemen?

  ERP systemen integreren alle functionaliteit die nodig is voor het automatiseren van administratieve processen in één complete, veelomvattende oplossing: bedrijfsprocessen rondom boekhouding en financieel management, HRM, supply chain management, productie, kwaliteitsmanagement en andere administratieve en logistieke bedrijfsprocessen worden erdoor ondersteund, aangestuurd of beheerd. Dat biedt een optimale samenhang tussen bedrijfsprocessen en voorkomt de koppeling van verschillende losse systemen. Zijn er toch koppelingen met specifieke softwareoplossingen nodig, dan kan dat.

  Top 10 ERP systemen
  Bekijk de top 10 van ERP software
  En wat kunt u daarmee?

  Veel organisaties hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in nieuwe ERP software of gaan dat de komende jaren doen. Dat zijn inmiddels niet alleen meer de grotere en op productie gerichte bedrijven. Voor alle branches, bedrijfsprocessen en bedrijfsgrootten, dus ook voor het MKB, zijn er passende ERP oplossingen. De investeringen vallen tegenwoordig mee, omdat bijna alle ERP software ook als cloudoplossing beschikbaar is. Bovendien zijn de oplossingen modulair, zodat u alleen gebruikt en betaalt wat u nodig heeft.

   

  Hoewel iedere organisatie uniek is door een eigen aanpak, klantenkring en specialismen, is een heel groot deel van de bedrijfsprocessen niet anders dan die van andere organisaties.

   

  Uw ERP oplossing

  Hoewel iedere organisatie uniek is door een eigen aanpak, klantenkring en specialismen, is een heel groot deel van de bedrijfsprocessen niet anders dan die van andere organisaties. Boekhoudingen zien er hetzelfde uit, CRM processen zijn vergelijkbaar, HRM gaat bij alle bedrijven ook gewoon over werknemers en ook alle processen rond logistiek en productie vertonen veel overeenkomsten met wat anderen doen. In theorie zijn er dus heel veel ERP systemen waarmee u uw processen kunt automatiseren.

  ERP oplossingen vinden, vergelijken en kiezen

  De echte verschillen tussen ERP systemen zitten veelal ‘onder de motorkap’ en zijn slecht zichtbaar. Grotere verschillen zijn zichtbaar als u kijkt naar de leveranciers van de software en de partijen die ERP software implementeren. Deze maken van een ‘standaard ERP systeem’ een branchegerichte oplossing en leveren daarbij de specifieke kennis van uw branche of bedrijfsprocessen. Meestal is de keuzes van een ERP leverancier en implementatiepartner dan ook veel belangrijker dan de keuze van de ERP software zelf. Steeds meer ERP leveranciers onderscheiden zich door branchespecialisme en specifieke proceskennis. Generieke leveranciers moeten het meer hebben van een grote naamsbekendheid, grote aantallen geïnstalleerde ERP systemen of marketingkracht. Dat zegt dan wel iets over hun succes, maar niet veel over de toepasbaarheid van hun ERP systemen voor u.

   

  Er is dan ook maar één top 10 ERP systemen interessant en dat is de top 10 die voor u en uw specifieke wensen en omstandigheden geldt

   

  Uw top 10 ERP systemen

  De verschillen tussen ERP systemen worden steeds kleiner. Het werkelijke verschil wordt voor u vooral bepaalt door de leverancier of partij die het gekozen systeem bij u implementeert. Een algemeen lijstje, zoals een top 10 ERP systemen, zegt dus niet zoveel. Er bestaat nu eenmaal geen ‘beste oplossing’ van alle soorten bedrijfssoftware, want die is voor iedereen anders. U kunt kijken naar een bijzondere functionaliteit of specifieke oplossingen voor uw branche. U kunt kijken naar welke oplossingen het meest gebruikt worden. Maar wat zegt dat, als een reeks verschillende softwareoplossingen allemaal worden aangeduid met dezelfde naam (neem Microsoft)?

  U kunt kijken naar de grootste leveranciers van bedrijfssoftware qua omzet of marktaandeel. Maar wat zegt dat, als niet duidelijk is op welke producten en diensten de getallen gebaseerd zijn? Welke voordelen bieden ‘grote leverancier’ en ‘veelgebruikt’ u als er met minder vaak geïmplementeerde systemen ook uitstekende en misschien zelfs betere ervaringen zijn? Wat zegt een naam van een product of leverancier over de functionaliteit van de oplossing die u nodig heeft? Of over de kwaliteit van de dienstverlening van de leverancier? Een door anderen gepubliceerde top 10 van ERP systemen is dan ook net zo weinigzeggend als een top 10 van bijvoorbeeld personenauto’s, herenschoenen of vakantiebestemmingen. Er is dan ook maar één top 10 van ERP systemen wel interessant en dat is de top 10 die voor u en uw specifieke wensen en omstandigheden geldt. En die wijkt gegarandeerd af van ieder ander gepubliceerd lijstje.

  Zo pakt u uw ERP project aan
  ERP project starten?
  Lees deze adviezen!

  Zelf uw top 10 samenstellen

  De conclusie is dan ook dat u weinig tot niets heeft aan allerlei gepubliceerde lijstjes. U kunt zich beter concentreren op uw eigen top 10, op wat voor u belangrijk is, op uw bedrijfsprocessen, op verschillen tussen de eigenschappen van softwareoplossingen, op basis waarvan u softwareleveranciers met elkaar vergelijkt en op al het andere wat uw keuze bepaalt. Nóg belangrijker dan deze selectie is hoe u uw ERP project aanpakt, hoe u het aanstuurt, hoe u fouten voorkomt en de beste beslissingen neemt. De ERP box helpt u daarbij.