ERP pakket | Uitleg van het begrip | ERPsystemen.nl

ERP pakket

De onderstaande tekst geeft u een korte uitleg over het begrip ERP pakket. Meer informatie over het selectie- en implementatietraject van een ERP pakket leest u in de ERP box.

Een ERP pakket staat voor een Enterprise Resource Planning software pakket. Het systeem maakt het mogelijk om diverse activiteiten binnen een bedrijf in één softwareprogramma te registreren. Een ERP is zodoende toe te passen op vrijwel alle afdelingen binnen een bedrijf. Doordat de gegevens bij een ERP pakket slechts één keer in de database dienen te worden ingevoerd, kan er tijd worden bespaard en kunnen fouten worden voorkomen. En is dan ook tot steun bij efficiënter werken, bovendien wordt samenwerking tussen verschillende afdelingen gemakkelijker doordat de meest actuele gegevens van bedrijfsprocessen ingevoerd worden in het systeem. Diverse afdelingen kunnen hierdoor de nieuwste data opvragen, zonder dat zij bij deze ontwikkeling aanwezig waren. Doordat de meest actuele gegevens ingevoerd worden in het systeem is ook een betere service naar klanten toe mogelijk. Zo kunnen bijvoorbeeld de meest actuele leverdata en de beschikbaarheid van producten gemakkelijk opgezocht worden in het systeem, waar veel klanten baat bij zullen hebben.

Eigenschappen

Er is niet één ERP pakket dat het beste is, de eigenschappen van een dit pakket dienen aan te sluiten op de wensen en doelstellingen van een bedrijf. Het aanschaffen ervan is een kostbare investering, doordat ERP zo uitgebreid is. De software brengt echter wel veel voordelen met zich mee, wanneer de juiste keuze wordt gemaakt. Ter oriëntatie is het aan te raden om te overdenken welke eigenschappen een ERP pakket dient te hebben en welke doelstellingen dit pakket dient te vervullen. Kortom: welke eisen worden er gesteld aan het pakket?