ERP leveranciers | Overzicht ERP software – ERPsystemen.nl

ERP leveranciers

  • Onderscheid ERP consultants en leveranciers
  • Hoe vindt u de beste partijen om u te helpen bij uw ERP project
  • Gebruik de ERP box bij het maken van keuzes

ERP leveranciers zijn zelf ontwikkelaar van ERP software of treden op als leverancier van door anderen op de markt gebrachte ERP oplossingen. Zo zijn Exact, SAP of Microsoft zelf ontwikkelaar van hun oplossingen, maar zijn er vele dealers en partners van deze bedrijven om de software te verkopen en implementeren. ERP adviseurs of consultants leveren diensten rondom ERP software, maar zijn zelf geen leverancier.

Vind de beste ERP leverancier met de ERP box

ERP consultants

ERP software betreft meerdere onderdelen van uw bedrijfsproces. Hierdoor heeft de overgang naar een nieuwe softwareoplossing een grote impact op uw organisatie en bedrijfsprocessen. Een goed ERP selectietraject begint daarom met het in kaart brengen van de huidige processen, het analyseren van de knelpunten, het uitwerken van verbeteringen en het ontwerp van toekomstige, verdere ontwikkelingen van de ICT toepassingen in uw organisatie (zie Handboek Softwareselectie). De specifieke kennis die hiervoor nodig is, maakt in de meeste gevallen extern advies noodzakelijk. ERP specialisten die u vanuit hun op uw branche of bedrijfsproces gerichte kennis helpen met advies, kunt u vinden als ERP adviseurs of consultants. Voor onafhankelijk advies in de selectiefase is het belangrijk dat zij zelf geen ERP software en implementatiediensten leveren. Dit biedt u de grootste kans op objectief, betrouwbaar en onafhankelijk advies.

ERP leveranciers

Met ERP leveranciers worden twee soorten bedrijven bedoeld: (1) bedrijven die de software zelf ontwikkelen en produceren, zoals SAP, Oracle, Exact, Unit 4 en honderden andere ERP softwareproducenten en (2) bedrijven die software kunnen leveren. De tweede categorie ERP software leveranciers zijn vaak de resellers en dealers van de eerste categorie. Voor begeleiding bij de selectie van ERP software bieden beide categorieën u uiteraard niet de onafhankelijkheid die daarbij noodzakelijk is. Zij zullen u hun eigen oplossingen adviseren. De toegevoegde waarde van resellers en dealers vertaalt zich in specifieke branche- en proceskennis. Daarnaast biedt dit type ERP leverancier vaak zelfontwikkelde, toepassingsspecifieke software, die de basis ERP oplossing nog geschikter maakt voor een branche of bedrijfsproces. Vaak zorgen deze ERP leveranciers ervoor dat een ERP oplossing optimaal kan worden afgestemd op uw situatie.

Implementatie consultants

Dit type ERP specialisten produceert zelf geen software, maar beperkt zich tot de implementatie en toepassing ervan. Omdat voor een goed implementatie gedegen productkennis nodig is, zijn ERP leveranciers die implementeren vaak beperkt tot één of enkele ERP oplossingen.

Welke ERP specialist heeft u nodig?

Welke ERP expert u nodig heeft, hangt van veel factoren af. Deze worden u duidelijk in de voorbereidingsfase van het selectietraject. Overzichten, checklists, informatie en stappenplannen hiervoor vindt u terug in de ERP box.

ERP leveranciers