Wat is ERP | Definitie ERP software – ERPsystemen.nl

Wat is ERP?

ERP (enterprise resource planning) heeft als doel de productiviteit van organisaties te maximaliseren, kosten te beheersen en optimaal te voldoen aan klantwensen. ERP realiseert dit door de automatisering van administratieve, financiële, commerciële en logistieke bedrijfsprocessen onder te brengen in één bedrijfsbrede softwareoplossing. Deze oplossing is bekend als ERP software of ERP systeem. ERP software is toepasbaar voor nagenoeg alle typen organisaties, groot en klein en zowel producerend als dienstverlenend.

Op deze pagina

 

Voordelen ERP software

De toepassing van ERP software maakt uw organisatie effectiever, efficiënter, sneller en flexibeler. De beheersing van uw bedrijfsproces wordt beter, doorlooptijden van orders verkorten, de klantgerichtheid neemt toe, voorraadkosten worden lager en de servicegraad stijgt. Door administratieve, financiële, commerciële en logistieke gegevens te integreren in één systeem, maakt u in meerdere bedrijfsonderdelen gebruik van dezelfde data. Dit voorkomt fouten en misverstanden en verbetert de controle op uw bedrijfsprocessen in meerdere opzichten.

Processen verbinden

Binnen het ERP systeem zijn meerdere toepassingen in gebruik die elk een eigen taak hebben in het geheel. Dat kan zijn een financiële taak, een taak rondom de goederenadministratie of rond het klantinformatiesysteem. Het systeem zorgt ervoor dat alle informatie uit die verschillende onderdelen van het bedrijf in dezelfde database wordt opgeslagen en onder één knop beschikbaar is. Het alternatief is dat u voor elk onderdeel aparte software met een eigen database gebruikt. Dat is omslachtig, duur en vaak kunnen die onderdelen ook niet eenvoudig met elkaar communiceren.

Wat is ERP software

ERP project starten?
Zo begint u goed!
Een onnodige fout in het begin van uw ERP project kan fataal zijn voor het resultaat. Met deze 11 belangrijke adviezen begint u verstandig.

Toon mij de adviezen

Inzichten en overzichten

Met een ERP systeem heeft u alle informatie over producten, doorlooptijden en aanlevertijden doorlopend beschikbaar. Hierdoor kunt u adequaat produceren en leveren en wordt uw klant sneller bediend met betere service. Tenslotte hebben uw medewerkers op elk moment overzicht en inzicht in uitstaande orders, inkoop, capaciteit en productie, waardoor de relatie tussen deze gegevens beter gelegd kan worden. Uw organisatie wordt flexibeler en is beter in staat te reageren op veranderingen in de markt, klantwensen of wet- en regelgeving. Dit stelt u weer in staat sneller en betere beslissingen te nemen.

Samenhang zien

Met een enterprice resource planning systeem maakt u gebruik van één bron van data, waardoor u meer inzicht krijgt in de samenhang van uw bedrijfsprocessen. Het verbetert de samenwerking en communicatie tussen de diverse afdelingen binnen uw bedrijf. Deze beschikken immers allemaal over dezelfde informatie. De rapportages uit de ERP software kunnen u verder op weg helpen bedrijfsprocessen te doorgronden, knelpunten te signaleren en vervolgens het proces te optimaliseren Door die inzichten bent u beter in staat uw afspraken na te komen en tijdig te leveren. Dat bevordert de klanttevredenheid, uw betrouwbaarheid naar de markt en daarmee uw concurrentiepositie.

Wat is ERP?

Nadelen ERP systeem

Soms is het lastig om met één systeem te werken. Als er iets mee mis is of er moeten updates worden doorgevoerd, kan alles ook direct stil liggen. Dat is echter goed te ondervangen met een goede voorbereiding en deskundige begeleiding van de leverancier. Soms kan verminderde flexibiliteit als nadeel ervaren worden. Want als het ERP systeem eenmaal bedrijfsbreed wordt toegepast, wordt niet meer zo snel overgeschakeld naar een nieuwe oplossing, ook als daar na vijf of tien jaar eigenlijk behoefte aan is.

Juiste keuze voorbereiden

Om erachter te komen welke voor- of nadelen specifiek voor uw branche gelden bij het gebruik van een enterprice resource planning systeem, is het zaak voorafgaand aan de ERP selectie en implementatie een serieus (voor)onderzoek te doen. Alleen dan krijgt u gedetailleerd inzicht in wat voor uw bedrijf of branche de beste oplossing is en waar u op moet letten. Voor elke organisatie is een goede oplossing haalbaar en betaalbaar. Kies niet standaard voor een bekende naam of vaar niet blind op het advies van een ander. Bereid u goed voor en betrek de belangrijkste gebruikers van het systeem bij het project. Zij kennen de problemen vanuit de praktijk en kunnen u op de goede weg helpen.

ERP systeem kiezen

Om niet helemaal afhankelijk te zijn van derden is het verstandig zelf kennis (in uw organisatie) te vergaren over de voor- en nadelen van enterprice resource planning systemen, wat de markt zoal te bieden heeft en hoe u het project aanpakt. Er bestaat een enorme diversiteit aan systemen en leveranciers. Veel daarvan zijn gericht op een type bedrijfsproces, specifieke branche of bedrijven met een bepaalde omvang. Andere zijn generieker en worden eenvoudig op maat gemaakt voor uiteenlopende toepassingen.


enterprice resource planning

Ontdek de mogelijkheden van ERP software
Lees in dit gratis e-boekje wat ERP software is en hoe u uw bedrijfsprocessen en resultaten ermee kan verbeteren.