ERP oplossing | Uitleg van het begrip | ERPsystemen.nl

ERP oplossing

De onderstaande tekst geeft u een korte uitleg over het begrip ERP oplossing. Meer informatie over het selectie- en implementatietraject van een ERP oplossing leest u in de ERP box.

Een ERP oplossing bestaat uit kleine programma’s die afhankelijk van elkaar een bepaalde taak vervullen. Dit zijn bijvoorbeeld programma’s op een computer die voorraden bijhouden of de administratie op orde houden. Eerder moesten bedrijven losse programma’s gebruiken om verschillende processen te ondersteunen, maar met een ERP oplossing kunnen er veel programma’s in één systeem worden ondergebracht. Zo hoeft een organisatie bijvoorbeeld maar éénmaal gegevens, zoals gegevens van klanten, in te voeren.

Voordelen en nadelen

Er zijn voordelen en nadelen op te noemen over het gebruik van een ERP oplossing. In onze optiek heeft ERP drie belangrijke voordelen. Ten eerste kunnen ERP oplossingen meerdere dingen: Een organisatie kan allerlei verschillende programma’s onderbrengen in één systeem, waardoor het overzichtelijker is en er tijd bespaard wordt. Ook passen de programma’s zich onderling aan elkaar aan. Wanneer een organisatie bijvoorbeeld een kostprijs aanpast in een programma, past het programma dat over de voorraad gaat zich automatisch aan. Als laatste kan een organisatie kiezen welke programma’s hij wil gebruiken. De organisatie kan alle programma’s gebruiken, maar hij hoeft ze niet allemaal te gebruiken.

ERP oplossingen kunnen veel geld kosten. Soms sluiten de oplossingen echter niet aan op de processen van een organisatie. Hierdoor moet de oplossing vaak aangepast worden of wordt er aanvullende software gemaakt. De aanpassingen zullen herhaald moeten worden, waardoor de kosten hoog op kunnen lopen. Ook is ERP niet voor alle organisaties geschikt. Sommige organisaties hebben namelijk een bijzondere werkwijze en wat een ERP oplossing over het algemeen kan betekenen voor een organisatie is het gemiddelde van wat organisaties nodig hebben.